понедељак, 18. мај 2015.

8 čuda prirode koja možete posetiti!

Naša lista vrlo bizarnih mesta koje bi trebalo videtiž


Osim gradova i mesta na svetu koje bi trebalo obići, postoje i ona "zašto to ne bismo videli, kad smo već ovde" mesta. Neka će vas oduševiti, neka nasmejati svojim izgledom, za neka je samo lepo da znate da postoje - ne morate im prilaziti.


1. Stena Podeljena jabuka

podeljena jabuka friday blog cuda prirode

Maorska legenda kaže da je ova stena na Novom Zelandu nastala kada su se dva boga posvađala oko loptaste stene, a zatim su odlučili da je prepolove.

2. Kapadokija

Kapadokija cuda prirode friday blog

Ove kamene stene se nalaze u Anatoliji u srcu Turske, tačnije na području Kapadokije koja je gotovo cela pod UNESCO baštinom.

3. Đavolja kada

Djavolja Kada friday blog cuda mesta

Ovo jezero je verovatno jedno od najgorih mesta na kom se možete okupati. Nalazi se u Novom Zelandu, zelene je boje i jako smrdi. Shrekova idila... No, ako vam se sviđaju sumporne kupke, svakako posetite i Tiwu Nuwa Muri Koo Fai u Indoneziji!

4. Staklena pustinja

Staklena pustinja friday blog cuda priorode

Ova pustinjska teritorija prostire se od Egipta do Libije, a to je zapravo jedno od najsušnijih područja Sahare – najveće pustinje na svetu. To je mesto na kom ne možete videti ništa osim peska i kamenja, kao i redak artefakt - Libijsko staklo. Mi smrtnici nemamo ništa protiv običnih pustinjskih ruža...

5. Abrahamovo jezero sa smrtonosnim mehurićima

Abrahamovo jezero friday blog cudna mesta

Ovo jezero dobilo je ime na javnoj selekciji imena 1970-tih godina, a iako ne zvuči kao atrakcija koju vredi posetiti – ono to svakako jeste! Ispod zamrznute površine jezera možete videti nakupljen plin u belim mehurima koji se - smrzavaju. Otrovno, ali predivno!

6. Krvavo jezero u Boliviji

krvavo jezero u Boliviji friday blog cudna mesta

Ovo jezero crvene boje nije opasno, već je sasvim simpatična prirodna pojava, zbog koje su i ptice koje piju vodu iz jezera takođe obogaćene crvenim pigmentom.

7. Disko džamija

Disko dzamija cuda prirode friday blog

Za džamije se obično misli da su više tradicionalne, bez velikih eksperimentiranja. Međutim, postoji jedna džamija - Shah Cheragh u Sirazu (Iran) koja pomalo liči na disko klub zbog svojih vitraža koji za vreme sunčanih dana stvaraju ove svetlosne efekte.

8. Dno ledenog brega na Antarktiku

Ledeni breg cuda prirode friday blog

Ovo je jedno od mesta koje nikada u životu nećete imati prilike da vidite sopstvenim očima (osim ako ste naučnik ili ronilac). Jedini način da vidite kako izgleda dno ledenog brega je ako se breg preokrene - što je zapravo česta pojava, ali i veoma opasna!

среда, 13. мај 2015.

10 spektakularnih prenoćišta na sajtu Airbnb!

Na sajtu Airbnb mogu se naći ovi neverovatni biseri


Nakon detaljnog upoznavanja sa informacijama o sajtu Airbnb koje bi trebalo da znate pre nego što bukirate smeštaj, sledi 10, po mom skromnom mišljenju, najkreatvnijih i zadivljujućih ponuda soba, stanova, kuća, kućica, školjki... u kojima je prezabavno prespavati:


10. Florianopolis, Santa Katarina, Brazil

Neko se u Brazilu ozbiljno pozabavio recikliranjem staklenih flaša, i evo šta je nastalo: 

Airbnb smestaj Brazil

Airbnb smestaj Brazil 1

Cena: 68 eur/noć  

9. Galvej, Irska

Kako li je živeti u dvorcu? Saznajte sami : ) Ima čak i toalet (toga nije baš bilo kada su gradili ovakve dvorce.. : )  

Airbnb smestaj Galway, Irska 1

Airbnb smestaj Galway, Irska 2

Cena: 136 eur/noć 

8. Gasket, Kalifornija, SAD

Kalifornija nije samo sunce, plaža, surfovanje... U onom divljem rustično- šumskom delu nalazi se ova koliba sa opremljenom spoljnom kuhinjom, saunom, organskom baštom... i holističkom masažom (šta god da je - da molim!)  

Airbnb smestaj Gasket, Kalifornija 1

Airbnb smestaj Gasket, Kalifornija 2

Cena: 47 eur/noć

7. San Huan del Sur, Nikaragva

Ako ste za malo egzotike, u ovoj kućici ćete iskusiti sve lepote divlje Nikaragve sa pogledom na Pacifik :)  

Airbnb smestaj San Huan del Sur, Nikaragva 1

Airbnb smestaj San Huan del Sur, Nikaragva 2

Cena: 189 eur/noć 

6. Centar Londona, Engleska

Stan je u poznatoj kuli gde je i veliki sat St. Pancras železničke stanice. S jedne strane gledate na crkvu svetog Pavla, sa druge na Kings Kros stanicu. Staje četvoro, pa se isplati podeliti troškove.  

Airbnb smestaj London Engleska 1

Airbnb smestaj London Engleska 2

Cena: 220 eur/noć

5. St. Keverne, Engleska

Kućica na drvetu, svuda zelenilo, mir koji svi ponekad želimo. Plus, možete da iskusite kako je hobitima :)

Airbnb smestaj St Keverne Engleska 1

Airbnb smestaj St Keverne Engleska 2

Cena: 145 eur/noć

4. Isla Muheres, Meksiko

Ako volite plažu koliko ja, ovo je definitvno smeštaj koji ćete želeti kada krenete put Meksika. Osim očiglednih prednosti u vidu plaža, sve je u obliku školjke (čak i tuš)!

Airbnb smestaj Isla Muheres 1

Airbnb smestaj Isla Muheres 2

Cena: 212 eur/noć

3. Ostbevern, Nemačka

Prespavajte u buretu! Ogromno bure je iz 19. veka i nije bilo u upotrebi do 1995. godine. Može se iznajmiti kao jednokrevetno ili dvokrevetno. : )  

Airbnb smestaj Ostbevern Nemacka 1

Airbnb smestaj Ostbevern Nemacka 2

Cena: 109 eur/noć 

2. Nanuku Lavu, Fidži

Sami na Fidži ostrvu. I to vam sve govori.  

Airbnb smestaj Naneku Levu 1

Airbnb smestaj Nanuku Levu 2

Cena: 473 eur/noć 

1. Puerto Valjarta, Halisko, Meksiko

Moj broj jedan, jer ako ovo nije odmor kakav zamišljate... Stvarno niste skromni! ; D  

Airbnb smestaj Puerto Valjarta, Halisko, Meksiko 1

Airbnb smestaj Puerto Valjarta, Halisko, Meksiko 2

Cena: 155 eur/noć

izvor: http://playtravel.rs/vesti/zanimljivosti/airbnb-smestaj-prenociste-blog

понедељак, 11. мај 2015.

Gradovi sa najčudnijim imenima ikada!

Posetite mesta koja ne možete da izgovorite i svi će biti primorani da pogledaju slike!


Kad ste bili mali, vaš san bio je da kada odrastete posetite Llanfairpwllgwyngyll! Šalimo se, ime ovog grada je neizgovorljivo i danas, a kamoli pre xy godina. Ovde je lista još nekih gradova i sela koje ćete veoma teško izgovoriti, a još manje verovatno - zapamtiti!


1.Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, Novi Zeland

Skraćeno može i Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu ili samo Taumata. Ovom mestašcetu ime je dalo pleme Maora, a zabeleženo je i u Ginisovoj knjizi rekorda kao grad sa najdužim imenom od 85 slova.

cudna imena gradova Novi Zeland


2. Llanfairpwllgwyngyll, Wales

Ovaj gradić se nalazi na ostrvu Angleseyu u Walesu, a nosi titulu grada s najdužim imenom u Velikoj Britaniji. Da vas vidimo: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndro- bwllllantysiliogogogoch!

Cudna imena gradovi Vels

3. Los Angeles, SAD

Iako verovatno ovo znate, Los Angeles nije prvobitni naziv grada. Danas je to službeni naziv, a nekada je bio River of Our Lady Queen of the Angels of Poricuncula.

4. Istina ili posledica, New Mexico

Ovako ime grada - Truth or Consequences zvuči u doslovnom prevodu. Pre 1950. godine, ovaj grad je bio poznat pod imenom Hot Springs (Termalni izvor).

Truth or Consequences Novi Meksiko cudna imena gradova


5. Fuerstenfeldbruck, Nemačka

Ovo šarmantno malo mestašce ima tek 35.000 stanovnika , a smešteno je u središtu Bavarske. U njemu se nalaze brojna istorijski vredna arhitektonska zdanja, kao i nekadašnji barokni samostan izgrađen 1263. godine.

Fürstenfeldbruck Nemacka cudna i dugacka imena gradova


6. Freixo de Espada à Cinta, Portugal

Smešten u regiji Douro u Portugalu, ovaj grad je najpoznatiji po drveću badema, pogotovo u proleće kada su drveća prepuna ružičastih cvetova.

7. Bangkok, Thajland

Ovaj grad ne zove se Bangkok! Znate li koji je puno naziv grada?

Cudna imena Bangkok Tajland


E, pa zapišite, jer ima preko 100 znakova! Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratcha- niwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit.

izvor: http://playtravel.rs/vesti/zanimljivosti/friday-blog-najkomplikovanija-imena-gradova

понедељак, 4. мај 2015.

10 čudnih razloga za odlaganje letova

Nekad su razlozi za odlaganje poletanja čudniji od obične gužve na pisti


Gotovo mitski, najduže odlaganje leta je trajalo 68 sati iz Londona, a za to je bila zaslužna američka avio kompanija Braniff, zatvorena 1982.godine.


S vremena na vreme desi se da letovi budu otkazani ili odloženi ne samo zbog gužve na pisti, nedostatka slobodnih gejtova za ukrcavanje ili vremenskih uslova. Nekad za to postoje neverovatni uzroci, a mi smo našli desetak ludih razloga koji će vas i nasmejati.

Friday Blog najludja odlaganja letova Lari avanturista

1. 1982. godine Lari je za baštensku stolicu zakačio helijumske balone i preleteo vazdušni prostor LAX-a (aerodroma u Los Anđelesu) na oko 16.000 stopa. Pilot Pan Am koji se pripremao za sletanje je prvi ovo dojavio, pa je sav vazdušni i zemljani saobraćaj obustavljen dok policija nije rešila pitanje Larija avanturiste.

2. Kad smo već spomenuli LAX, postoji ta široko rasprostranjena priča da se 18.maja 1993. godine tadašnji predsednik Klinton šišao u predsedničkom avionu, što je uzrokovalo kašnjenja i višesatna odlaganja letova. U svakom slučaju, bilo šišanje ili ne, kad god državni avion sleti na civilni aerodorom, biće kašnjenja.

3. Avionu nije bilo dozvoljeno da sleti na aerodrom u Puerto Riku dva sata zbog velikog broja iguana na pisti. Tamo ti gušteri nisu mali kao kod nas pa mogu ozbiljno da ugroze sletanje.

4. Majka čija je ćerka bila alergična na orahe i lešnike, zahtevala je da putnik koga je videla da jede miks orašastih plodova bude iskrcan iz aviona. Svađa je „malkice“ eskalirala, putnik je majku gađao miksom, policija je došla, a majka je tvrdila da je ćerku orah pogodio i da se to smatra napadom smrtonosnim oružjem! Nepotrebno je reći, rasprava je dugo trajala.

5. Avion koji je sleteo iz Meksiko Sitija stajao je na pisti nekoliko sati usled iskrcavanja. Kada se posada vratila u avion i pilot uključio letelicu, hiljade i hiljade otrovnih mrava izletelo je iz ventilacionog sistema. Pošto čistačice nisu htele da dekontaminiraju područje, ekipa za deratizaciju stigla je nakon 5 sati i obavila posao, jedva.

Friday Blog najludja odlaganja letova

6. Dešavalo se, neretko, da na letovima iz Arapskih zemalja bude čudnih zahteva. Tako je jednom pola muške posade premešteno sa leta za Nemačku, na let za Tel Aviv – po zahtevu grupe putnika koji su u skladu sa svojom verom zahtevali kontakt samo sa muškarcima.

7. Pilot kome je kompanija ozbiljno išla na nerve, odlučio je iskaže svoj stav tako što je odbio da poleteti dok ne dobije poseban obrok. Dva i po sata kasnije ketering je stigao i avion je mogao da poleti.

8. Napuštajući Las Vegas tj. dok je čekao svoj odloženi let putnik je osvojio 350.000 dolara na slot mašini. Naravno da je instant zaboravio na let, a pošto je čekirao prtljag, morali su da ga nađu i predaju mu ga nazad. To se zove sreća u nesreći!

9. Žena pilot koja je bila verovatno primorana da se vrati na posao prevremeno nakon što je rodila, redovno je najavljivala kašnjenje leta dok je vadila mleko za dojenje svoje bebe. Takođe je uredno obaveštavala putnike o razlogu, a njena avio kompanija je bila dovoljno pametna pa se nije bunila.

10. Sujeverje je takođe uzrok odlaganja ili kašnjenja ili otkazivanja letova. Za jednu letelicu se mislilo da je ukleta nakon što su se vrata odvalila u toku leta i prouzrokovala nekoliko žrtava. Godinama kasnije kapetan je, pripremajući se za poletanje, radosno objavio da je ta letelica renovirana -što je izazvalo da nekoliko stjuardesa odglumi bolest kako bi ih sklonili sa rasporeda. Potrajalo je dok nisu našli zamene.

субота, 2. мај 2015.

Najbolje stvari u životu su besplatne!

Nekoliko zanimljivih mesta koje možete besplatno posetiti na svom putovanju!


 „The best things in life are free“ pevali su Bitlsi. Ne bismo se baš kladili da je to uvek tačno, ali sledeće stvari možete uraditi zaista besplatno i pritom da se i nauživate.


friday blog besplatno putovanje

Autostopiranje na Islandu

Treba Vam prevoz? Autostopiranje je na Islandu jedan od najuobičajenijih načina kretanja po ostrvu. Island se nalazi na svim listama najsigurnijih država sveta i ne morate da se bojite čudnih tipova iz kamiona. Busevi mogu biti skupi, a ni ne voze cele godine, Rent a car je luksuz, tako da je doći negde autostopom na Islandu postalo deo kulture.

Posetite Mona Lisu nedeljom

Prve nedelje svakog meseca, pariski Louvre otvara svoja vrata potpuno besplatno. Bez plaćanja karte od 20€, moći ćete da uživate u obilasku možda i najznačajnijeg svetskog muzeja. Jedino što morate da uradite - dođite dovoljno rano kako biste izbegli gužvu. Najpoznatija slika sveta, na kojoj se nalazi mlada dama zagonetnog smeška, čeka na vas.

Pariz Luvr friday blog


Razgledanje muzeja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija, nekad imperijalistička sila, zemlja je u kojoj je kultura na vrlo visokoj ceni. Svi državni muzeji su besplatni, jer Britanci smatraju da kultura treba biti dostupna svima. Država obiluje muzejima, a naročito London. Posebno valja izdvojiti nadaleko poznati British Museum koji sadrži hiljade istorijskih predmeta, ukjlučujući i kamen iz Rozete. Također, valja otići i u Tate Modern, a nanese li vas put u Edinburg, svakako izdvojite vreme za Scottish Museum of Art.

Istraživanje „ruševnih“ kafića Budimpešte

„Ruševni“ kafići su barovi otvoreni u napuštenim zgradama glavnog mađarskog grada. Da, možda ćete na trenutak pomisliti kako je kraljica Dunava doživela sudbinu američkog Detroita, ali u stvarnosti, ovde postoje neki od najzanimljivijih barova na svetu. Uđite u jedan, divite se dizajnu, i provedite veče u nečemu sasvim novom.

Budimpesta rusevni barevi friday blog


Jedite u indijskom Zlatnom hramu

Svaki dan ovde dolazi 40 hiljada ljudi kako bi dobili besplatni chapatti (indijski hleb), kari i pirinač. Nakon što obiđete jezero Amrit Sarovar koje okružuje hram, stanite u red za hranu. Ako se nađete u prilici ovo nemojte propustiti.

Couchsurfujte i Airbnbijujte!

Da, da, zašto biste plaćali smeštaj negde na putu, kad već možete couchsurfovati?! Registrujte se na stranici Couchsurfing.com i nađite besplatno mesto gde možete ostati na svom putovanju. Usput ćete upoznati i lokalce koji će vas uputiti u sve tajne svog grada. No, budite spremni i vi primiti nekog u vaš dom, jer to i je suština couchsurfinga!